Inhalațiile și Gargarismele


Inhalațiile se prepară fie din plante aromatice prin infuzare, fie din uleiuri volatile puse direct în apă clocotită. Pacientul stă cu capul deasupra vasului în care s-a preparat infuzia ori s-au turnat 20 – 30 picături dintr-un ulei volatil. Capul se acoperă cu un prosop în așa fel încât pierderile de vapori să fie cât mai mici iar respirația trebuie sa fie profundă.

Inhalația durează 20 de minute. Ea se face de obicei seara, după care pacientul se culcă. În cazuri grave se fac mai multe inhalații pe zi.

Inhalațiile sunt indicate în: rinite, sinuzite, laringite, traheite, bronșite, astm bronșic.
Se pot face inhalații cu ulei de pin sau de eucalipt picurând uleiul direct în apa clocotită.

Aceste inhalații înlătură inflamația și congestia căilor respiratorii superioare, calmează tusea, previn uscarea excesivă a mucoasei, fluidifică secrețiile și stimulează eliminarea lor.

Atenție!
Inhalațiile sunt contraindicate copiilor mici sau persoanelor în vârstă care nu pot fi capabile să reacționeze la temperatură înaltă.

Gargarismele reperezintă un mod de dezinfectare a cavității bucale și a faringelui cu ajutorul unor infuzii sau decocturi obținute din plante medicinale.

Sunt recomandate în: stomatite, gingivite, amigdalite, abcese dentare, afte bucale.

În cazul stomatitelor se poate folosi infuzia de mușetel: 3 – 4 lingurițe de plantă la o cană cu apă iar în cazul glositelor - inflamații ale limbii - se poate folosi gargara cu infuzie de salvie de mai multe ori pe zi.

Articol scris de Prof. Univ Angela Elena Beju


Comentarii

Cele mai citite articole: