Biscuiți TE SAZI




Dacă obișnuiești să bei sucuri proaspete preparate de tine, cu storcătorul din dotare, sigur te-ai confruntat cu o problemă... de logistică:
„Ce fac cu toată pulpa de legume sau fructe care îmi rămâne?”

Poți face o mulțime de lucruri, o poți folosi în fel și chip. O poți transforma în ceva delicios, fără prea mare efort, ceva care să îți gâdile papile gustative, ceva care iese din categoria: ”îngrașă, este prea scump și este interzis”.


Ingrediente:
  • 1 1/2 kg pulpa rezultată din stoarcerea legumelor preferate (morcov, păstârnac, țelină, praz, fenel, apio, ridiche neagră, cartof, castraveți, frunze de busuioc, frunze de salvie) toate la un loc, sau separat;
  • 1 kg de varză murată;
  • 3 cupe de semințe de floarea soarelui;
  • 1 cupă de semințe de susan;
  • 1 lingură de semințe de coriandru;
  • 1 lingură de pulbere de turmeric;
  • 1 linguriță de drojdie de bere, inactivă;
  • 1/2 linguriță de pulbere de ardei iute sau 5 ardei foarte mici, mărunțiți;
  • 12 căței mari de usturoi;
  • frunze proaspete de busuioc;
  • frunze proaspete de salvie;
  • sare după gust;

Mod de preparare:Atunci când prepari sucul de legume sau de fructe, separă pulpa de legume de cea de fructe și depozitează în recipiente de sticlă sau ceramică, cu capac, în frigider, pentru maximum 3 zile;
  • Adună într-un vas încăpător toată pulpa de legume depozitată, mărunțind întreaga cantitate cu degetele astfel încât să desfaci fibrele legumelor unele de celelalte. Le vei putea amesteca mai ușor cu celelalte ingrediente;
  • Adaugă peste pulpă 1 cupă de semințe de floarea soarelui;
  • Taie varza murată în bucăți mai mici, astfel vei putea ajuta blender-ul să o transforme în pastă;
  • Pune în blender varza murată, semințele de floarea soarelui rămase, semințele de susan, pulberile, usturoiul, sarea și amestecă până totul devine o pastă;
  • Dacă ingredientele din blender sunt prea uscate, adaugă zeamă de varză sau apă de izvor (apă plată) pentru a facilita procesarea lor;
  • Dacă blender-ul tău este de capacitate mică sau putere mică, procedează prin a măcina cantități mai mici, de mai multe ori, pentru a nu-ți suprasolicita aparatul;
  • Adaugă pasta rezultată în urma procesării, împreună cu frunzele mărunțite, peste pulpa de legume și amestecă cu mâinile (așa cum faci cu aluatul), până ce obții o compoziție omogenă;
  • Pregătește tăvile uscătorului (deshidratatorului), cu hârtie de copt tăiată pe dimensiunea acestora;
  • Așează pe tavă o cantitate potrivită de compoziție (în funcție de dimensiunea tăvii), peste care întinde o folie alimentară de aceeași dimensiune cu tava;
  • Întinde compoziția, cu sucitorul, așa cum procedezi la întinderea aluatului, până când obții o „foaie” de 2 sau 3 milimetri. Cu cât este mai subțire cu atât se va usca mai repede;
  • Odată întinsă compoziția, îndepărtează folia alimentară și trasează cu cuțitul, apăsând ușor, pe locul unde vrei să se rupă biscuiții atunci când vor fi uscați;
  • Procedează astfel cu întreaga cantitate și pune tăvile în deshidratator la temperatura de 38°C, pentru a păstra toate substanțe nutritive, vii;
  • Procesul de uscare va dura între 8 și 12 ore, în funcție de gradul de umiditate al compoziției, de tipul de uscător (deshidratator);
  • După ce compoziția a căpătat fermitate, desprinde hârtia cerată de pe suprafața compoziției, proces care ar trebui să se realizeze cu ușurință și întoarce biscuitele cu partea care a fost acoperită, în sus și usucă în continuare până la obținerea consistenței și a fermității, dorite;
  • Odată biscuiții uscați, rupe-i pe urmele făcute cu cuțitul, depozitează-i la loc uscat, în borcane din sticlă, la temperatura camerei.

Biscuiții astfel realizați pot fi păstrați mai multe săptămâni, dacă sunt foarte bine uscați și depozitați în recipiente bine închise.
Dacă preferi biscuiți mai moi, e bine să îi păstrezi în frigider, dar timpul de depozitare va fi mai scurt.

Biscuiții astfel preparați, depozitați corect îți vor ajunge mult timp pentru că sunt sățioși. Îi poți asocia cu orice fel de salată sau pastă din legume sau semințe, cu unturi aromate, cu legume proaspete, supe, sau îi poți savura așa cum sunt pentru că îți gâdilă papilele gustative, și asta este suficient...

Arya

🝣

Comentarii

Cele mai citite articole: